Egy vajdasági könyvbemutató kapcsán

book-1868068_1920.jpg

Nyári kellemes élményeim egyike volt, amikor személyesen meghívtak egy vajdasági könyvbemutatóra Bácskossuthfalván. Maga az író, Oláh István felesége hívott meg személyesen, akivel látásból régóta ismerjük egymást. Oláh István Kisszállás a ködfüggöny mögött című 80 elbeszélést tartalmazó első könyvének bemutatására a falu Echo Gyermek-és Ifjúsági Központjának nagytermében került sor, amely nem kis meglepetésemre színültig megtelt emberekkel. Őszintén szólva, életem során számtalan könyvbemutatón vettem részt, többet én is szerveztem, igaz Szlovákiában, de ilyen nagy létszámú közönséggel könyvbemutatón még nem találkoztam. Ez volt az egyik meglepetés, amely ért.

crnkovity_gabor_es_olah_istvan.jpg

Crnkovity Gábor és Oláh István

molnar_ilona_es_olah_istvan_felesegevel.jpg

Molnár Ilona és Oláh István feleségével

A másik meglepetés azután következett, amikor Egyházkarcsa alpolgármesterével, Mórocz Péterrel találkoztam a könyvbemutató kezdetén. Mindketten kellemesen meglepődtünk, hogy határon túl, Vajdaságban Bácskossuthfalván találkozunk a helyi polgármester, Papp László társaságában, akinek a meghívására érkezett feleségével együtt a hagyományos szüreti napi ünnepségekre.

papp_laszlo_molnar_ilona_es_morocz_peter.jpg

Papp László, Molnár Ilona és Mórocz Péter

Az évek óta tartó baráti együttműködés a vajdasági és felvidéki magyar falu között Crnkovity Gábor, mint a Moravicai Értelmiségi Fórum elnöke és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás elnöke, Erdős Péter kezdeményezése által jött létre. Aktív magyartanár koromban az egyik fodrászszakmát tanuló karcsai diákom a Falumról című dolgozatában azt írta büszke arra, hogy Karcsa testvérfaluja Bácskossuthfalva, ami méltán bizonyítja a fiatalok tájékozottságát a határon túli kapcsolatok létezéséről, működéséről.

Példaértékűnek tartom Crnkovity Gábor tevékenységét nem csak, mint iskolaigazgatóét 260 tanulóval, hanem mint falujának kulturális életében szervezési feladatokat vállaló vezetőjeként is.

Ezek után nem meglepő, hogy Oláh István Kisszállás a ködfüggöny mögött című lírai elbeszéléskötete 300 példányban a Moravicai Értelmiségi Fórum gondozásában, valamint a Magyar Nemzeti Tanács, Bácskossuthfalva helyi közössége, a Tartományi Művelődési Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatásával jelent meg, melynek felelős szerkesztője Crnkovity Gábor volt. Ilyen összefogás, támogatás mellett, nem kérdés, miért volt telt házas Oláh István első könyvének bemutatója. Természetesen ehhez szükség volt a könyv témája iránt való érdeklődésre, figyelemkeltésre, olvashatóságra. Oláh István novellái, rövid történetei a régi pusztai világ, a tanyák világa, gyerekkori emlékek, bácskai magyar falu színei kelnek életre.

Bennem él a vajdasági könyvbemutató megannyi élményt adó valósága, mint ahogy Oláh István élvezetes lírai néhány perces elbeszélő történetei.

konyvbemutato_kozonsege.jpg

Könyvbemutató közönsége

Fotókat készítette Szabó Miroslav

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr1017952838

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása