Hogy bánunk a közvetlen környezetünkkel

szemet1.jpg

Április 22-én volt a Föld napja. Azokról a felelőtlen egyénekről és azokhoz a felelőtlen egyénekhez szeretnék írásommal szólni, akik minden lelki és erkölcsi skrupulus nélkül figyelmen kívül hagyják a természet tisztaságát és összeszemetelik a szűkebb és tágabb környezetüket. Naponta látni az út szélén eldobált ivás és evés utáni papír-, műanyaghulladékot, akár az albári kiserdő pihenőjében is szeméthegyeket. Mindig elgondolkozom, vajon mit lehetne tenni ezekkel a környezetüket semmibe vevőkkel, felelőtlen emberekkel. A leghatékonyabb megoldás a tettenérés, a leleplezés lenne, csak hát nem állhat mindenhol valaki 24 órán át. Talán a frekventáltabb illegális szemétlerakóhelyek közelében nem ártana kamerákat kihelyezni, és szigorú büntetéseket kiszabni, hogy elvegyék az ilyenfélék kedvét a szemeteléstől.

szemet2.jpg

El sem tudom képzelni, milyen lehet a gondolkodásmódja és a lelkivilága azoknak, akik azt hiszik, hogy az otthoni felesleges dolgaikat és a hulladékukat felpakolva egy-két kilométerrel távolabb valahol a határban lerakják. Ennek konkrét példája a felső-patonyi határban rendszeresen lerakott, felhalmozott, növekvő szemétkupacok. Valószínűleg a közeli kisfaluból hordják oda a szemetet, nem félve semmitől, senkitől. Állítólag egy alkalommal a rendőrök tetten érték a szemétlerakodókat, akikkel felrakatták autójukra a szemetet, akik megjátszották az elvitelt, és egy kicsit távolabb lerakták a szemetet, felgyújtották. S mint, akik jól végezték dolgukat, ott maradt utánuk a félig elégett szemét. Persze az ilyen sekélyes, felszínes világlátásúak szempontjából csak az a fontos, hogy az udvarukból eltűnjön a szemét, nem érdekli őket, hogy folyamatosan tönkreteszik a természeti kincseinket, a környezetvédelmi területeket. Ezzel nemcsak a saját és mások, de elsősorban a gyermekeik, unokáik életét, egészségét fogják megkeseríteni, veszélyeztetni. Nehéz belegondolni, hogy az ilyen emberek szavazata is ugyanannyit ér, mint az enyém, vagy mint a legjobb barátaimé. Mert ne legyenek kétségeink, az ilyen szemetelők minden téren hasonlóan gondolkodnak, nemcsak szemétügyben.

szemet3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr4715642772

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása