Nagy sikert aratott rendhagyó irodalom-és történelemóra Szencen

fothy_elmondom_hat_mindenkinek_2.JPG

A szenci MTNY Közgazdasági és Pedagógiai Szakközépiskolában január 25-én, a féléves osztályozó konferencia napján sor került a fantasztikasan sikerült rendhagyó irodalom-és történelemórára Fóthy János Elmondom hát mindenkinek, A kisebbségi lét tanúja című könyvének bemutatója által. Közel 40 diák és néhány tanár vett részt a 340 oldalas életrajzi jellegű, útleírásokat, történelmi ismereteket, igazságokat feltáró élvezetes nyelvezetű szépirodalmi mű, memoár színes fotóinak vetítésével összekötött bemutatásán. Az író beszélgetőpartneri szerepét vállalva a középiskolások figyelmét olyan irodalmi idézetekkel és bennünket érintő történelmi igazságokkal kötöttük le, melyeknek hasznát vehetik nem csak magyar irodalomból tett érettségi vizsgákon, hanem egész életük során is.

Az elmúlt hosszú éves tanári tapasztalataim vezettek arra, hogy felhívjam a hallgatóság figyelmét, hogy Illyés Gyula 20. századi költőnk, írónk Puszták népe című szociográfiáját, társadalomrajzát még Ausztráliában is ismerték, állítólag abból a könyvből tanították az iskolákban a feudalista viszonyok ismertetését, melyeket feltárt a harmincas évek Magyarországán.

Miután elolvastam Fóthy János bemutatásra kerülő művét, arra gondoltam, Szlovákiában is nyugodt szívvel ajánlhatnánk a középiskolások számára a volt Csehszlovákia, mai Szlovákia történelmének tanításának segédanyagaként, mely rávilágít azokra a diákság által nem ismert, iskolában nem tanított történelmi tényekre, eseményekre, melyek sorsunkat, életünket befolyásolták, hatásait máig érezzük.

Ebből kiindulva próbáltunk közelíteni a magyar irodalom és olvasás megszerettetésének szükségességéhez a szenci szakközépiskolában tanuló majdani magyar óvónőknél és logisztikai szakembereknél. Emellett, de nem utolsósorban a kommunikáció és szövegértés fontosságára irányítottuk a diákok figyelmét, amely állandó olvasással fejleszthető. Erre helyeztük a fő hangsúlyt Fóthy Jánossal szemtől szemben könyvbemutatón.

fothy_elmondom_hat_mindenkinek_1.JPG

Dr. Fóthy János, a szerző hivatását tekintve állatorvos, író, aki a népéért, nemzetéért, hitéért mindig és mindenütt ott tett, ahol éppen szükség volt rá. (Dániel E.)

„Számomra kegyelem, hogy ide születtem a Kárpát-medencébe, hogy magyar vagyok és magyarul beszélek.“-írja Fóthy János Elmondom hát mindenkinek című könyvében. Az elhangzottak után a szerző átvette a szót, beszámolt származásáról, gyerekkoráról, alapiskolai és középiskolai tanulmányairól. A hallgatóság tudomást szerzett arról, milyen nagy hatással volt az íróra és továbbtanulására középiskolai osztályfőnöke, Rezső bácsi, aki ballagáskor azzal bocsátotta el diákjait: „Legyetek olyan magyarok, mint Arany János volt. Szeressétek úgy a magyar népet, mint ahogy Petőfi Sándor szerette. Tudjatok lelkesedni úgy, mint Vörösmarty Mihály tudott, aggódni, ahogy Ady Endre tudott, és szenvedni úgy, mint József Attila tudott.

Az elhangzottak alapján levonhattuk azt a következtetést, hogy Fóthy János életében az anyanyelv, a magyar nyelvi oktatás nem volt kérdés. Azt írja könyvében a nyelv jellem. Illyés Gyula írónkra, költőnkre hivatkozva idézi: „Helyesen és szépen beszélni magyarul főleg jellem kérdése.”

fothy_elmondom_hat_mindenkinek_4.JPG

Mivel magyar szakközépiskolában tanuló magyar anyanyelvű diákoknak fontos lenne tudatosítaniuk, hogy nem lehetetlen továbbtanulni akár cseh egyetemeken, mint ahogy az író állatorvosi tanulmányait Brünnben végezte. Mint magyar középiskolát végzettnek csupán az első félév volt nehéz, miután leküzdötte a nyelvi nehézségeket. A rengeteg tanulnivaló, szakmai ismeretek elsajátítása szorgalommal, kitartással, rendszeres tanulással meghozta

az eredményt, magyarként megszerezte az állatorvosi diplomáját. Figyelemre méltó az író részéről, hogy ahol megfordult, felkereste magyar történelmi emlékhelyeket, magyar írók emlékhelyeit, így Kazinczy Ferenc/1759-1831/ költőnk, nyelvújítás alakjának Brünnhöz kötődő Spielberg várbörtönben való raboskodásának helyszínét. 1927-ben csehszlovákiai magyar egyetemisták emléktáblával jelölték meg Kazinczy F. raboskodásának helyét, ahol állítólag Kazinczy ezt a szöveget véste: „Vándor szent, ki e helyre lépsz, vidd hírül hazámnak, hogy törvényeiért kész vala veszni fia.

Az állatorvosi egyetem elvégzése után Dr. Fóthy János a szakmában helyezkedett el. De négy évig Somorja alpolgármestereként is dolgozott.

Miután nyugdíjas lett, elhatározta, megírja életéről szóló közölnivalóját. Ezért 70 évesen nem zárkózott el a számítógépen való írás elsajátításától sem.

Első írásműve, Oroszka évszázadai monográfiája származása helyéhez fűződik. Ezt követte Öt év Afrikában című könyve, majd a legújabb, Elmondom hát mindenkinek, önéletrajzi műve, melyen két évig dolgozott. Megtudtuk, hogy számára leírhatatlan érzés volt nyomtatásban látni legújabb könyvét, mellyel az volt a célja, hogy nem mindennapi életművel megszólítsa a felvidéki magyarságot, és nem utolsósorban Magyarországon születetett, élő magyarokat.

Tudjuk, hogy a fiatalokat vonzza az utazás, az azzal járó kalandok. Ezért, nem lehetett kihagyni az egzotikus, afrikai öt évig tartó időszakot sem.

Emellett több mint 40 országban járt utazási élményekről is szó esett.

A szenci szakközépiskolások példás viselkedése, végig tartó figyelme, érdeklődése dicséretre méltó volt, mely hozzájárult a nagyon jó hangulat kialakulásához. Ezért nem csak Fóthy János érezte jól magát a tiszteletet tanúsító fiatalok között, hanem iskolájuk pedagógusai, velük együtt jómagam is.

Köszönet jár Fóthy Jánosnak, hogy megosztotta velünk élményeit, hasznos ismereteit, tudását. Kívánunk neki kellemes időtöltést azokkal az emberekkel, akik örömöt, boldogságot visznek tartalmas életébe, mint ahogy ezt tette, teszi élete során. Reméljük ehhez hasonló élményekkel gazdagodik Illésházán a kultúrházban rendezett Csemadok évzárón február 3-án 18.00 órakor.

A szenci szakközépiskola diákjai legközelebb 2024. június 24-én 10.00 órakor a Bécsi Napló főszerkesztőjével, Deák Ernő történésszel, íróval találkoznak iskolájukban Magyarként Ausztriában (2023) című könyvének bemutatója kapcsán. Legyen szerencsénk a jövőben újra hasonló rendezvényen találkozni.

 Molnár Ilona

fothy_elmondom_hat_mindenkinek_3.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr4218312765

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása