Több tornaóra? Alaposabb elemzés kell!

gym.jpg

2023. április 3-án a Ma 7 oldalán Hogyan tovább címszó alatt olvashatókhoz kapcsolódó meglátásaim

Ha csak laikus kívülállóként szólok az OECD és CVA, az Oktatási Elemzési Központ felvetett javaslatához, hogy több tornaóra bevezetésére lenne szükség az alapiskolákban. Ehhez viszont alaposabb elemzésekre lenne szükség.

Szerény meglátásom szerint elég lenne megnézni, hogyan tartják egy-egy alapiskolában kint a szabadban a futópályákon a tornaórákat. Mindezt volt pedagógusként saját tapasztalatom alapján írom, saját szememmel láttam, nap mint nap látok, amikor másodikos-harmadikos tanulók kabátban, tornaruhát nem öltve, tornacipőt nem húzva különböző télicipőkben, esetleg csizmában futnak össze-vissza csoportosan a futópályán a futópálya szélén várakozó ugyancsak kabátban, civil öltözetben nézelődő tanítónőjük jelenlétében.

Ki hinné, hogy így is lehet tornaórát tartani, miután a tanulók kabátba izzadva mehetnek vissza a következő órájukra, mint akik jól kitornázták magukat. A tanítónőnek pedig meg is fizetik a megérdemelt pénzt az előírások szerint megtartott tornaóráért. Ők voltak az alsó tagozatos tanulók, akiknek tornaórájának szemlélője voltam. De volt ennél jobb is, amikor farmer nadrágos férfi tanár vezette felső tagozatos tanulók szintén tornaruhába nem átöltözve, civilesen felöltözve, amiben aznap az iskolába mentek, egymástól lemaradva, egymást lökdösve igyekeztek lépést tartani a futópályát kinéző civil ruhás tanárukkal. Ezt látom, láttam az alapiskola mellett a szabadban imitált tornaórán. Az ehhez hasonló tornaórák számának növelését ártalmas lenne megtenni, sőt ennek a gondolata is felesleges, ha így tartják egyes alapiskolákban a tornaórát.

Ezt láttam Dunaszerdahelyen az ominózus alapiskola futópályáján 2023. márciusában.

És akkor még nem beszéltem arról, hogy milyen sok volt néhány évvel ezelőtt és lehet napjainkban is a testnevelés alól felmentett szakközépiskolás tanulók és a tornaórát elbliccelő tanulók száma. A látottak alapján, szerintem az eddigi 2 tornaóra az egyes alapiskolákban is bőven kihasználatlan, helyette inkább az anyanyelvi szövegértésre és informatikai ismeretek elsajátítására kellene a plusz egy órát fordítani. Igaz a parlamentben a parlamenti képviselők között is sok a hiányzás, akik netán arról fognak szavazni, hogy hány tornaórára van igény az alapiskolákban Szlovákiában.

M.A. Molnár Ilona

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr2318125496

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása