Identitás netán Sok vagyok vagy egy vagyok?

potapi_arpad_janos_beszede.jpg

Identitás netán Sok vagyok vagy egy vagyok? címen tartotta nemrégen néhány éves kihagyás után az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége Burgenlandban Felsőpulya XVI. Kufstein tanácskozását. A több éves hagyományokra visszatekintő ez évi tanácskozást nagy érdeklődés övezte nem csak a régi, hanem az új jelentkezők száma alapján is. Jómagam is nagy várakozással tekintettem a konferencia elé, egyrészt, mert felkeltette érdeklődésemet a konferencia témája, amely ezzel indított: „Ki-Ki magáért, magyar identitás mindenkiért! Mit is értünk identitás alatt? Van egyáltalán elfogadható, behatárolható definíció? Ha az embernek lehet több identitása, akkor vajon melyik lehet a fő identitása? Ha van, hogy lehetne a „magyar“ identitást leírni? Mivel különbözik a többitől? Az identitás a nemzetben versus kisebbségben/népcsoportban Ha megtartható, akkor van jövője is, igaz? Az identitás szociológiai és történelmi szempontjai Van identitás országhatár nélkül is? Miért hisszük mi, hogy jó magyarnak lenni?”

Az előadások során ugyan sok mindenre választ kaptunk, ám maradtak megválaszolhatatlan kérdések is, mivel nem minden előadás és előadó tartotta magát az adott témához. Ennek ellenére a konferencia nem okozott csalódást, mivel Kárpát-medence magyar politikusainak színe-java képviseltette magát, így Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarországról, Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes Romániából, Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő Magyarországról, Pánczél Károly, parlamenti képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság elnöke Magyarországról, Pásztor István, a Vajdasági Autonóm Tartomány Parlamentje és a VMSZ elnöke, Horváth Ferenc országgyűlési képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Jankovics Robert, országgyűlési képviselő Horvátországból és nem utolsósorban Forró Krisztián, a Szövetség elnöke Szlovákiából. Forró Krisztián Másodlagos nemzetiség a népszámlálásban - segítség vagy szépségtapasz?! című célratörő előadása rajtam kívül elnyerte mások tetszését is. A hozzászólók közül elhangzott, hogy azt kívánják, hogy a meglévő több határon túli magyar parlamenti képviselő példáját kövesse Forró Krisztián, hiszen a jövőben szükség van fiatal magyar parlamenti képviselőkre Szlovákiában is.

forro_krisztian_eloadasa.jpg

Forró Krisztián előadása

A Tanácskozás történetében figyelemre méltó eset volt, hogy a Kárpát-medencében működő valamennyi országos pedagógus szervezet képviseltette magát. Másrészt azért is volt jó részt venni a két napig tartó konferencián, mert évek során sok értékes kapcsolatra tett szert az ember, így lehetőség nyílt a régen látott volt kollégákkal, barátokkal, ismerősökkel szót váltani, eszmecserét folytatni. Nagy örömmel találkoztam Deák Ernővel, a Bécsi Napló főszerkesztőjével, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége 15 éven át tartó volt elnökével, akitől Hollós József vette át a tisztséget.

deak_erno_es_molnar_ilona.jpg

Deák Ernő és Molnár Ilona

Sikerült szót váltanom a Beregszászi Egyetem rektorával, Orosz Ildikóval is, akivel több alkalommal találkoztunk Beregszászon a magyar felsőfokú oktatási intézményében, melyet szlovákiai magyar tanulókkal, a Petőfi Baráti Társulás tagjaival mentünk megtekinteni. Minden elismerésem Orosz Ildikóé, aki a mai napig Kárpátalján helyt áll a posztján.

De nem kis meglepetésemre a pódiumbeszélgetés kapcsán elhangzott hozzászólásom alapján több személy is megszólított, gratulált. De közülük a leghihetetlenebb az volt, hogy egy Pozsony környéki hölgy megkérdezte, Jókai Tibor osztálytársának, Varga Anikónak, akik sajnos már nincsenek közöttünk, én lehettem az osztályfőnöke? Varga Anikó elmondása alapján felismert a hölgy, akivel ezelőtt sosem találkoztunk, ám leleplezett a volt tanítványaimnál identitás megtartásukra gyakorolt állandó hatásom. Csak remélni merem, hogy Felsőpulya városának dísztermében folyt rendezvény kapcsán szerzett ismeretek, hatások nem csak nekem, másoknak is fontosak voltak, annak ellenére, hogy elég gyakran előfordul a szórványban élő magyarok gyermekeiknél, de leginkább unokáiknál, hogy nem tudnak magyarul. Sőt nemegyszer megtörténik, hogy a Pozsonyba elkerült magyarok gyermekei sem beszélnek magyarul.

podiumbeszelgetes.jpg

Pódiumbeszélgetés

Fotókat készítette Szabó Miroslav

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr4117952828

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása