Lego-robotika tábor és egyéb Komáromban

robotika_0.jpg

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében 2022. július 4-8-án Komáromban a Tiszti pavilon épületében sor került a Lego-robotika tábor megvalósítására e témakörben elkötelezett alapiskolás tanulók számára. Foglalkozásvezető Hanesz Angelika pedagógus, a Talentum csapat mentora. Talentum csapatában kemény munkával felkészített tanulóival számtalan nemzetközi versenyen első helyet szerezték meg, pl. Tallinban 120 csapatból lettek elsők, Nagoyában másodikak, Amerikában több alkalommal értek el kiemelkedő helyezéseket. Így nem volt meglepetés számunkra, hogy a komáromi Lego-robotika tábor csapatmunkája mozgalmas, érdekes volt nem csak a résztvevőknek, hanem a külső szemlélőknek is. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében 2022. július 4-8-án Komáromban a Tiszti pavilon épületében sor került a Lego-robotika tábor megvalósítására e témakörben elkötelezett alapiskolás tanulók számára. Foglalkozásvezető Hanesz Angelika pedagógus, a Talentum csapat mentora. Talentum csapatában kemény munkával felkészített tanulóival számtalan nemzetközi versenyen első helyet szerezték meg, pl. Tallinban 120 csapatból lettek elsők, Nagoyában másodikak, Amerikában több alkalommal értek el kiemelkedő helyezéseket. Így nem volt meglepetés számunkra, hogy a komáromi Lego-robotika tábor csapatmunkája mozgalmas, érdekes volt nem csak a résztvevőknek, hanem a külső szemlélőknek is.

robotika_5.jpg

robotika_6.jpg

robotika_7.jpg

robotika_8.jpg

robotika_9.jpg

Nagyon jó lenne, ha a jövőben az ilyenfajta tevékenység több matematika, informatika szakos tanárt is megszólítana, mozgósítana, hasonlóképpen az osztályfőnököket, iskolavezetőket és szülőket egyaránt. Milyen fantasztikus érzést váltana ki mindannyiunkból, hogy a jövő nemzedék sorsa azon is múlna, hogy Hanesz Angelika példamutatása követőkre találna. A nyári szünet alatt tanulókat lehet játékosan tanítani, a pedagógusok általában július 10-12-ig még nem szabadságolnak, tehát a szakmailag érintettek ki vehetnék részüket legalább azzal, hogy jelenlétükkel megtisztelnék azokat a pedagógusokat és tanulókat, akikben megvan az, ami a szlovákiai magyar pedagógusok ötven százalékában nincs meg, a pedagógiai elhivatottság.

A szlovákiai magyar iskolák tanulóinak létszáma attól függ, hogy a magyar iskolák pedagógusai a szlovák iskolák pedagógusaitól minőségibb, tudásban gazdag, korszerű pedagógiai munkát végezzenek. A külsőségekre adó, felszínes munkaalapú, minden fontosabb a tanítástól iskolák a szlovákiai magyar oktatás létét veszélyeztetik.

Nagyon fontos a pedagógusok állandó önművelődése, a nyári egyetemek szakmai továbbképzésein való részvétele.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által meghirdetett ingyenes szakmai képzési programok közül a Pénzügyi intelligencia és vállalkozás a mindennapokban, Digitális pedagógiai módszerek az oktatásban - ez évben csak nagyon kis létszámú pedagógus jelentkezését vívta ki. Holott a jövőben a pedagógusok munkája során covid nélkül is továbbra is szerepet kap az online oktatás.

Nagy élmény volt számomra, hogy a SzMPSz-nek mint nyugállományú tagja, volt középiskolaigazgató személyesen betekinthettem a Lego-robotika tábor munkájába Komáromban Fekete Irén SzMPSz elnök kíséretében, aki elárulta, hogy színházi előadáson, mozilátogatáson, képzőművészeti kiállításon, irodalmi foglalkozáson is részt vettek a tanulók, befejezésül diszkóban szórakozhattak.

robotika_4.jpg

szmpsz_2.jpg

Mi magyarok legyünk optimisták, kívánjuk, minél több Hanesz Angelikához /Kassán élő, Buzitán tanító, egyetemen is oktató/ tanárunk legyen! Fekete Irén elnök asszonynak köszönöm, hogy részese lehettem egy kiváló program megtekintésének, további munkájához sok sikert, jó ötleteket, kitartást kívánok a magyar iskolák mindenekelőtti érdekében!

Képeket Szabó Miroslav készítette

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr7517881997

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása