230 éves magyar nyelvű tanítás évfordulójának megemlékezése Légen

1_12.jpg

2021. június 30-án a légi Benyovszky Rudolf Alapiskolában ünnepélyes keretek között került sor a község 230 éves magyar nyelvű oktatásának megemlékezésére, valamint az ún. új iskola épületében működő magyar nyelvű alapiskolai tanítás 60. évfordulójának megünneplésére. Az ünnepi műsor a köszöntő beszédek mellett rajzverseny kiértékeléssel, emlékkiállítással is fogadta a meghívott vendégeket, nyugdíjas tanítókat, azok hozzátartozóit, volt diákokat, szülőket, jelenlegi tanulókat, a falu önkormányzatának képviselőit, nem utolsósorban az iskola fenntartóját, a falu polgármesterét, Szitási Ferencet, aki maga is ebben az iskolában végezte alapiskolai tanulmányait. Szülei is tanítottak ebben az iskolában, mint ahogy több nyugdíjas pedagógus, mint Nagy László szülei, Nagy János volt iskolaigazgató, felesége Nagy Erzsébet tanítónő vagy részemről édesapám, Molnár Géza leghosszabb ideig, 27 évig volt az iskola igazgatója, amikor még több mint 250 magyar gyerek látogatta a magyar tanítási nyelvű iskolát a 90 létszámú szlovák tanítási nyelvű iskolával szemben.

a_legi_magyar_iskola_epulete.jpg

A légi magyar iskola épülete

foto_6_1.jpg

60_ev_kepekben.jpg

60 év képekben

alapiskolasok_musora.jpg

Alapiskolások műsora

Az akkori magyar iskolából sokan tanultak tovább, s lettek tanítók, tanárok, mérnökök, orvosok, mezőgazdászok, újságírók, polgármesterek stb. De nagyon sokan lettek jó szakmunkások, egészségügyi dolgozók, akikre büszke lehet a légi magyar alapiskola, annak pedagógusai és a tanulók szülei is. Molnár Géza után Janák Gyula lett az iskola igazgatója, aki pár hónappal a nyugdíjaztatása előttig vezette az iskolát. 2012-ben Csiba Lídia került az iskola élére, aki napjainkban is szívvel-lékkel végzi igazgatói munkáját.

csiba_lidia_iskolaigazgato.jpgCsiba Lídia iskolaigazgató 

Sajnos mára már csökkent a légi magyar alapiskolába járó tanulók száma, jelenleg 90 feletti az első osztályba iratkozókkal együtt a létszám. Felszippantja a magyar gyerekeket a szlovák tanítási nyelvű iskola, melynek több mint 300 tanulója van. Ennek magyarázatát a faluba betelepült új házakat építő és öreg házakat felvásárló szlovák nemzetiségű lakosság növekedése adja, valamint az egyre növekvő vegyes házasságok száma, ezt követő asszimiláció, a magyar fiatalok és középkorúak külföldre történő elvándorlása. Így egyetlen esélye van a magyar iskola megmaradásának, a magas szintű, minőségi oktatás, ahol az anyanyelven szerzett tudás, iskolázottság a fontos. Hiszen a magyar nemzet bizonyította, hogy saját nyelvén szerzett tudásával lehetett tudós, míg idegen nyelven szerzett tudásával sohasem, vagy elvétve. Ezt példázzák a magyar Nobel-díjasok is. Ma még magyar polgármestere van a falunak, aki támogatja a magyar iskolát. De mi történik 10-15 év múlva, ha nem magyar polgármestere lesz a falunak? Vajon elég „éberek” vagyunk a „strázsán”? Lám mire jó egy magyar alapiskolai ünnepség, amikor elérzékenyülten hallgatjuk a magyarul szavaló tehetséges tanulót, vagy a magyarul éneklő tanítót. Közben örülünk, hogy volt tanítványt fedezünk föl a tanári karban, aki 18 évig tanított Csallóközcsütörtökben, 3 éve pedig szülőfalujában taníthat.

molnar_ilona_es_egri_margit.jpg

Molnár Ilona és Egri Margit

molnar_ilona_es_patacsi_eva.jpg

Molnár Ilona és Patacsi Éva

molnar_ilona_janikovics_szilviaval_volt_tanitvanyaval_legi_tanitonovel.jpg

Molnár Ilona Janikovics Szilviával, volt tanítványával, légi tanítónővel

Most tudatosult bennem igazán, mennyire erős érzelmi szálakkal kötődök a légi magyar alapiskolához, a legszebb gyerekkori élményeim, emlékeim helyszínéhez. A faluhoz, ahol a legboldogabb fiatalkoromat töltöttem, s ahova életem alkonyán gyakran álmaimban vissza-visszatérek. Jóleső érzéssel találkoztam rég nem látott tanítóimmal, ismerősökkel, tanítványokkal. Nem is gondoltam volna, hogy ily felemelő, megható érzéssel tölt el viszontlátni 53 év után az iskolát, és nagyon is fontos az a hely, ahol szeretettünk iskolába járni. Örülök, hogy ismét érezhettem az iskola családias légkörét, amit sikerült évek múltán is megtartania szimpatikus, barátságos tanítóival a jelenlegi légi magyar Benyovszky Rudolf Alapiskolának. Köszönöm Csiba Lídia iskolaigazgatónőnek és Janikovics Szilvia tanítónőnek, volt tanítványomnak és osztálytársamnak, Ing. Tóth-Varga Teréziának, hogy meghívásukkal hozzájuttattak ehhez a felejthetetlen, élményekben gazdag találkozáshoz.

Molnár Ilona a Légi Alapiskola régen volt tanulója, nyugalmazott iskolaigazgató

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr4416617954

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása