Találkozásunk Dr. Professor Emeritus Kandikó Józseffel Tatán

1_5.JPG

2020. augusztus 1-én Tata városrészében levő agostyáni otthonában kerestük fel Kandikó Józsefet, aki pontosan tíz évvel ezelőtt a tatabányai MÜTF-ön töltött 18 évi főigazgatói, majd rektori tevékenységét fejezte be. Ennek apropóján került sor közöttünk személyes találkozásra. Természetesen az elmúlt évek során tartottuk a kapcsolatot, tudtunk egymás tevékenységéről. Azonban erre a személyes találkozásra várakozással tekintettünk, hiszen tíz év nem kevés idő, amióta hosszabb ideig nem beszélgettünk. Nem is szólva arról, hogy csak hallomásból tudtunk agostyáni otthonáról, ahol 20 éve lakik pesti tartózkodását nem feladva. Volt kollégái, közelebbi barátai, ismerősei tudják róla, élete során sokat utazott, sokfelé járt nem csak munkája kapcsán, hanem a magánemberként is szenvedélyes utazónak számított, ahogy későbbi éveiben is, leszámítva a koronavírus alatti időszakot. Január utolsó hetét Ótátrafüreden töltötte. Abban reménykedik, hogy szeptember közepén pedig eljuthat Székelyudvarhelyre az Edutus főiskola tanévnyitójára, ahol félév után az első személyes óráit is meg tudja tartani marketingtervezésből. Nemhiába évekig volt a Marketing Szövetség elnöke Magyarországon.


Kedves Jóska! Tisztelt Professzor Úr!
Már itthonról jelentkezünk. Nagyon jól éreztük magunkat Veled való találkozáson. Nagyon tetszett
a környezet, amelyben élsz, a házad, a hatalmas ősi park, egyszóval az életstílusod. Kár, hogy nem a nyugdíjba menésem előtt beszélgettünk, de így is tanulságos volt. Egy emlékezetes nap marad számunkra, egyébként ilyen embernek ismertünk meg Téged. Köszönjük a szép napot, amit velünk töltöttél, s azt is, hogy a nagyvonalúságod, a határon túli képzés iránti elkötelezettséged által Felvidéken hetvennél több magyar szerezhetett érvényesülést nem csak hazájukban, hanem az Európai Unióban is. Ezt bizonyítja az is, hogy még több év múltán is a köztudatban a modern üzleti tudományokra hagyatkoznak a most fontos helyet betöltő volt tanítványaid a Felvidékről, mint Forró Krisztián, az MKP nemrég megválasztott országos elnöke. Ezért is örülünk, hogy több év eltelte után is közösen nyugtázhattuk, nem volt hiábavaló Kandikó József Dr. Professor Emeritus által létrehozott Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának Dunaszerdahelyen hét évig működő kihelyezett tagozata. Utólag is megtiszteltetésnek tartom, hogy a kihelyezett tagozat vezetésének feladata rám esett. Mindemellett jó érzéssel tölt el bennünket, hogy Székelyudvarhelyen kihelyezett főiskola más magyarországi kihelyezett felsőfokú intézménnyel együtt ma is sikeresen működik, ahol a koronavírus idején online tartottad az erdélyi hallgatóidnak óráidat, melyre engem is többször meginvitáltál. Amint beszélgetésünk közben elárultad magadról, hogy Te alapjában véve nagyon boldog ember vagy, mert terveid valóra váltak, szakmai téren azt csináltad, amit szerettél. Nyugdíjas éveidben is aktív résztvevője maradhattál az általad választott szakterületnek. S a legfontosabb, hogy megbecsülnek, igényt tartanak szakmai véleményedre. Jó lett volna megtudni, mi a titka ennek az egésznek? Elejtetted, hogy sosem szabad őrlődni a nem sikerült dolgokon. Ahogy mondtad: Én, ha megbotlottam egy kőben, sosem néztem milyen kőben botlottam meg, kikerültem, s tovább mentem. Ez lenne hát a titkaid egyike, ami a boldogságodhoz vezetett? Mindenesetre elgondolkodtató.
Sok szeretettel, barátsággal
A levél írója Molnár Ilona és a fényképek készítője Szabó Miroslav

professzor_kandiko_jozsef.JPG

Professzor Kandikó József

hatterben_a_haz.JPG

 Háttérben a ház

az_osi_kert_hiddal.JPG

Az ősi kert híddal

az_osi_fak.JPG

Az ősi fák

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetakarigazis.blog.hu/api/trackback/id/tr8216105226

Lehet, akár igaz is

A blog az életből vett példákról, megtörtént esetekről, tapasztalatokról szól környezetünkkel, utazással, pedagógiával kapcsolatban, valamint kiállításokról, koncertekről, rendezvényekről.

Friss topikok

süti beállítások módosítása